Bonsai átültetés PDF Nyomtatás E-mail
alt

BONSAI ÁTÜLTETÉS.

Bonsai nevelés egyik legfontosabb mozzanata az átültetés.

Mikor és miért kell átültetni?

Átültetni két okból tanácsos, az egyik amikor bonsaiunk gyökérzete elérte az a fejletségi szintet, amikor már az adott bonsai tál nem kellő méretű, kinőtte azt, és az ültetőközeg nem tölti be funkcióját, a másik, amikor felütötte a fejét egy nem várt élősködő a bonsaiunk talaján.

-Milyen tálba ültessük?!

Tálválasztásról hosszasan lehetne beszélni, azonban én inkább a méretekről beszélnék, milyen méretű tálba neveljük tovább a bonsaiunkat. Például ha a bonsaiunk egy 15 cm-es tálban volt és a gyökérzet metszésével is nem elegendő a tál és gyökérzet közti hely a kellő ültetőközeg mennyiségnek, célszerű egy mérettel (20 cm) tálba helyezni, így a kellő mennyiségű ültetőközeg és gyökérzet aránya optimális lesz. Kerüljük a „több gyökérzet, kevesebb talaj” arányt. Ha több ültetőközeg található a bonsaiunk gyökérzete körül, jobb fejlődési arányt érünk el, valamint az ültetőközeg is betölti a rá szánt feladatot.

-Milyen talajba ültessem?!

Bonsai ültetöközeg választás igen érzékeny dolog. Adott bonsai fajtára egyedileg kevert ültetőközeg fajtákat ajánlok, melyet a Hirth Bonsai Center bonsai szakértői kísérleteztek ki és ajánlják Önnek. A bonsai ültetöközeg alap ismérvei közé tartozik a kellő víztartó képesség, ásványanyag tartalom, talajszerkezet tartósság, és még folytathatnám. Célszerűnek tartom szaküzletünkből bonsai fajtákra egyedileg kevert ültetöközeg használatát. Kerüljük a multiknál „Bonsai föld” néven kínált földek használatát, mivel nem általánosítható az összes bonsai fajtára.

Milyen mértékű gyökérmetszést kell alkalmazni, vagy kell egyáltalán?!

Elég nehéz kérdés, ám ha a tálból kivéve megnézzük a gyökérzet „tömörségét”, sűrűségét, láthatjuk, hogy alkalmazzunk, vagy alkalmazhatunk metszést. Ha a tálból kivéve le esik a gyökérzetről az ültetöközeg, és úgy látjuk, nincs kellő gyökérzet akkor ne metszünk. A képen látható tömörségű gyökérzet, metszést igényel. A metszés mértéke a gyökérzet alsó harmadára korlátozzuk. Metszés előtt célszerű, kibontani a gyökérzetet kapírcsal, vagy bambusz pálcikával, így láthatjuk azokat a gyökér részeket, amik már elhaltak, és amiket ki kell metszeni, valamint a kellő mennyiségű élő gyökérzet eltávolítása is könnyebb.

Tálba ültetés:

Metszést követően a bonsai beültetése és rögzítésére kell összpontosítanunk. A tál előkészítésével kell kezdenünk. A helyes rögzítést a fotón látottak alapján végezzük. Bonsai drótból hurkot hajlítunk, az így kapott rögzítő drótot át dugjuk a tál alján lévő vízelvezető furaton, amire a tál belsején keresztül ráhelyezzük az ültetőközeg hálót, ez a háló tartja a tálban az ültetőközegünket a begyökeresedési időszak alatt. Amint a gyökérzet átszövi az ültetőközeget a bonsaiunk stabilitása kellő mértékű lesz a tálban. kép2,kép3,kép4.

A bonsai átültetésvel kapcsolatos kérdéseikre szívesen válaszolunk.

Hirth Bonsai Center - Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. alt altalt

logo footer   2011 www.hirthbonsai.hu - Minden jog fenntartva - Az árak tartalmazzák az áfát és forintban értendők.
A bevásárlókosara jelenleg üres.