Gondozás PDF Nyomtatás E-mail

-Bonsai ültetőközeg és vízháztartás:

-A bonsai gyökérzet fejlődése, ha az ültetőközeg felső része száraz a gyökérzet követi a vizet és törekszik a tál alsó része felé , így nyurga gyökérzetet kapunk. Ha az ültetőközegünk víztartó képessége közel állandó a tál felső és alsó része között,úgy a gyökérzet a tál középső és felső zónájában közel egyenletes gyökértörzset képes fejleszteni. Ezért fontos a jó ültetőközeg választása és a rendszeres megfelelő mértékű öntözés.

-Bonsai téli tápanyag utánpótlása!

-Bonsaiaink téli időszakban is igénylik a tápanyag utánpótlást, igaz nem olyan mértékben, mint a vegetációs időszakban!

-Hogy adagoljuk?

-Téli időszakban a bonsaiunkat 3-4 hetente egyszer részesítsük tápanyag utánpótlásban, így kellő kondícióban marad a tavaszi vegetációs időszak megkezdéséig! Célszerű az áztatásos technikával öntözni melynek időtartama 30-60 perc is lehet. Az ültetőközeg kellő mennyiségű vizet tud magába szívni és tartani. A fűtési szezon megkezdésével bonsaiunk bizonyos mennyiségű lombvesztést produkál ez a megváltozott levegő páratartalmára és hőmérséklet emelkedésére vezethető vissza. Különböző összetételű bonsai tápoldatok léteznek a piacon. A webáruházunkban található folyékony tápoldatokat teszteltük és ajánlom tápoldatozáshoz. Várjuk kérdéseit a témában.

-Bonsai öntözése:

-Öntözővízről:

-Az öntözővíz megválasztása igen kényes és fontos dolog a bonsai és más növény öntözésénél. Első és legfontosabb szempont a víz minőség kiválasztása. A legjobb természetesen az esővíz, az esővízben megvan minden ásvány és nyomelem, ami a növényünknek fontos.

-Vegyük, sorba miként is öntözhetjük bonsaiunk. Öntözhetjük vízsugaras módszerrel ezt inkább a nagyobb méretű fáknál ajánlatos alkalmazni (pl: 30 cm-nél nagyobb tállal rendelkező bonsaioknál). A másik módszer az áztatásos technika ezt a módszert inkább a 30cm-nél kisebb tállal rendelkező bonsaioknál ajánljuk. Valamint de nem utolsó sorban a csepegtető öntözés, ami a leg víz takarékosabb és leg ültetőközeg kímélőbb öntözési módszer, mivel, legkisebb talajszerkezet tömörödéssel jár. Fontos figyelembe venni a vízveszteség mértékét a kijuttatás során. Az áztatásos módszerrel a vízveszteség minimális, mivel az áztatás utána lecsepegő víz felfogásával ismét felhasználható. A csepegtető rendszernél ismét alkalmazni lehet ezt a módszert. Viszont a szórófejes öntözésnél akár 50-60% is lehet a veszteség.

-• Az öntözővíz minőségének fő paraméterei :

-• hőmérséklet

-• lebegőanyag tartalom

-• összes sótartalom

-• Na és Mg ionok viszonylagos mennyisége

-• szódában kifejezett fenolftalein-lúgosság

-• szódaegyenérték víztípusok szerint

-• toxikus elemek megengedhető konc.

-• víz és talaj kölcsönhatása

-Alapvető öntözővíz minőségi követelmények:

-• összes sótartalom 500 mg / l

-• Na % 35

-• szódában kifejezett fenolftalein lúgosság 10 mg / l

-• legkedvezőbb vízhőmérséklet 15-30 C°

-• Mg % 45.

-Fontos mozzanat a kültéri bonsai öntözésénél a helyes öntözési időpont megválasztása. Ajánlom a reggeli még napsütés előtti időszakot, valamint a kora esti órákat mikor a bonsaiunkat legalább fél órája nem éri közvetlen napsütés. A napsütés hatására a bonsai tál hőmérséklete akár 30 Cfok fölé is felmelegedhet! Ha ebben az időszakban öntözünk, akkor a gyökérzet károsodhat, mondhatni szétrobban a nagy hőmérséklet változástól. Így a fent leírt két időszakot ajánlom öntözésre.

-Hogy és hol vásároljunk bonsait!

-Ha úgy ébredünk egyik reggel, hogy ma mindenképp vásárolunk egy bonsait magunknak akkor érdemes a reggeli kávézás közben elgondolkodnunk a következőkön.

-Kültérre vagy beltérre szánom, milyen helyet tudok biztosítani a kis fámnak, mennyi idővel rendelkezem amit rá tudok fordítani, sokat utazom vagy viszonylag több időt töltök itthon, hol vásároljak, mit nézzek meg a kis fán mikor megvásárolom.

-Érdemes a fent felsorolt kérdéseken elidőzni, mert meghatározó lehet a vásárlás folyamán. Lakásban tartásnál a leglényegesebb szempontok közt van a fénymennyiség, ha lehet olyan helyet válasszunk bonsaiunknak ami az ablak közelében legyen de ne legyen távolabb 1-1,5 méternél. Ebben a tartományban bármelyik bonsai fa jól érzi magát.

- Ha a helyválasztással megvagyunk, jöhet az öntözővíz választás, öntözéshez a legjobb az esővíz, ha nem jutunk esővízhez érdemes szénsavmentes ásványvízben gondolkozni, ez beszerezhető bármely üzletben. „Mennyi időt szánjak rá egy héten?” kérdésre a következő a válaszom, hetente elég ha két-három naponta ránézünk és ellátjuk az öntözési teendőket, ez kb: 30 perc alkalmanként. Ha sűrűn utazunk, hetekig nem vagyunk otthon és nincs ki gondozza távollétünkben a kis fánkat, akkor ne gondolkozzunk élő bonsaiban! Viszont ha 1-2 napra távol maradunk otthonunktól akkor igen vállalja be mert megtartható ilyen távollét mellet.

-Hol vásároljak?

-Ez igen fogas kérdés, célszerű szaküzletekből vásárolni, hozzáértő kollégák segítenek önnek a választásban, valamint ellátják Önt tájékoztatóval a bonsai fajtáját figyelembe véve. Ha multicégeknél vásárolunk a következőket figyeljük a bonsaion, ezek a jelek arra utalnak, hogy életképes egészséges fát látunk magunk előtt: nézzük meg a leveleket pl: nem hervadt, nincs esetleg élősködő a fán, sárga levélzet, levélhullás, száraz ágak, kiszáradt teljesen összetömörödött föld, a gyökérzet teljesen kilátszik a tálból vagy az alján, ha ilyet tapasztalunk ne is pazaroljuk rá az időnket nem szabad megvásárolni!

-Viszont ha üde zöld a lomb és friss hajtások vannak a fán, élettel teli az összkép, az ültető közeg kellően nedves és víztartó, gyökérzet kellő mértékben kitölti a bonsai tálat, ebben az esetben érdemes a vásárlásban gondolkoznunk.

-Általános az a tapasztalat, hogy multiknál nem tudnak információt adni Önöknek a vásárlásnál, mert nincsenek, felkészítve az ilyen árucikk kellő értékesítésére ezért ajánlom a szakboltunkat és webáruházunkat. Vásárlás előtt mindenképp érdeklődjön kollégáinktól és csak utána vásároljanak bonsait. A fent felsoroltak alapján vásárolunk bonsait mindenképpen helyes döntöttünk, így sikerélményünk lesz a bonsai nevelés során ami arra ösztönzi majd, hogy egy másik bonsaial is gazdagítsa otthonát.

-Lakásban tartás (ajánlott, kipróbált) feltételei:

- Ablaktól számított 1-1,5 m-nél ne legyen távolabb a növény, szüksége van kellő fénymennyiségre.

- A téli hónapokban ha van rá lehetőség vigyük közelebb az ablakunkhoz! Két hetente fordítsuk meg a fánkat 180 fokkal, hogy az egyforma lombállás megmaradjon.

-Fontos!

-Ha az ablak alatt fűtőtest (radiátor) található, a fűtőtesttől való távolság minimum 40 cm legyen, ellenkező esetben a felfelé áramló forró levegő leperzselheti, kiszáríthatja fánk levelét és ágait!

-A fent leírt információk egy átlagos adottságú lakásra vonatkoznak!

-Ha kérdése van e témában, kérem írjon elérhetőségünkre!

-Érdekesség:

-Fényerősség:

-Teljes napfény: 10.760 lux

-Reggeli napfény: 10.760 lux

-Világos szoba: 3.500 lux

-Északra néző ablak: 2.000 lux

Hirth Bonsai Center - Bonsai Szakértői - Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. - 06-20/529-7865.

logo footer   2011 www.hirthbonsai.hu - Minden jog fenntartva - Az árak tartalmazzák az áfát és forintban értendők.
A bevásárlókosara jelenleg üres.