Buxus harlandii bonsai metszése PDF Nyomtatás E-mail

BUXUS HARLANDII- BONSAI METSZÉSE Buxus harlandii bonsai metszése.

A fotón látható buxus bonsai hajtásainak metszéséről érdemes egy pár mondatban beszélni. Miért kell metszeni?!

Lényeges kérdés, sokan keresnek meg ezzel a mondattal! A metszés lényege, hogy a fa megtartsa habitusát, kellően sűrű lombkoronával rendelkezzen a fa arányaihoz mérten. Ha nem metsszük a bonsaiunkat a hajtások meg nőnek és a lombfelület kitolódik a hajtások felső harmadára, ennek következtében a lombkorona belső, sűrűbb lombfelülete kikopaszodik, a fa eldobálja a leveleit és nem nyújtja azt az esztétikai élményt, amit elvárhatunk tőle.

Mivel metszünk?! Fontos megemlíteni, hogy milyen ollóval metszünk. Természetesen a legmegfelelőbb a bonsai olló, ami igazából a lényeges az, hogy csak és kizárólag éles szerszámmal dolgozzunk. Kerüljük az életlen csak „nyiszikülésre” alkalmas ollókat! Kövessük az „ egy vágás, egy ág” módszert, csak és kizárólag éles szerszámmal vágjunk. A metsz felület „elseprüsödése” problémákat rejt magában. Ha metszéskor szét roncsoljuk az ágat a gombák és egyébb más kórokozók bejuthatnak a növénybe. Ha éles szerszámmal vágunk, akkor ezt elkerülhetjük, ugyan is, a metsz felület egysíkú marad, így a bonsaiunk hamar lezárja a keletkezett sebfelületet. Metszésnél figyeljünk a korona formájára, alakítsuk a megfelelő méretűre, ami a bonsai arányaihoz a legjobban illik. Célszerű a legkiállóbb részekkel kezdeni és így fokozatosan haladni beljebb. Ne kapkodjunk, fontos, hogy többször nézzük meg vágás előtt a formát, lépjünk távolabb a fától legalább 1-2 méter távolságra, szemléljük meg, mely profilból a leg tetszetősebb az adott fácska.

Tartsuk szem előtt, hogy amit levágunk az nem ragasztható vissza!! A bonsai szépségének befolyásoló tényezője a gyökérnyak (nebari) részlete. A fotón látható mohával benőtt, (elhanyagolt) gyökérnyak nem a legmegfelelőbb látvánnyal ruházza fel a kis bonsaiunk. Célszerű, finoman eltávolítani kis célszerszámmal a mohapárnát, valamint kis ecsettel, vagy kefével letisztítani a törzs alsó részét, így kezdenek alakot ölteni a fában rejlő apró szépségek. Reméljük hasznos tanácsokkal láttuk el, kérdése lenne a metszéssel kapcsolatban keressen elérhetőségeinken: www.hirthbonsai.hu

alt altalt alt alt alt alt
logo footer   2011 www.hirthbonsai.hu - Minden jog fenntartva - Az árak tartalmazzák az áfát és forintban értendők.
A bevásárlókosara jelenleg üres.